joukamokortesalmi Tartun toimeen

Fasismi-keskustelussa italialaisen taskuvarkaan ilmentymä

  • Kuusamon kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) paheksuu kirkon alistamista pappien poliittisen pelin alttariksi.
    Kuusamon kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) paheksuu kirkon alistamista pappien poliittisen pelin alttariksi.

 

Kuusamossa kykypuolue kokoomus on suoltanut takapi...ruilijansa toimesta ”fasisti-, rasisti- ja natsisyytöksiä” suuntaan jos toiseenkin. Tästä taukoamattomasta tulkutuksesta on aivan ilman hakukonetta, ainakin minulle, ehtinyt vuosien varrella nousta esiin ainakin pari mielleyhtymää.

Ensimmäinen näistä on se, että lapset yleensä toistavat uusia oppimiaan sanoja kerta toisensa perään hyvin onnellisina itsestään. Nyt on vaikuttanut hieman siltä, että niin tekee myös osa varsin varttuneista aikuisistakin. Kuulen jo korvissani huudon: ikärasisti!

Toinen huomioni liittyy fasismiaatteen syntymaahan Italiaan. Siellähän nimittäin on muodostunut käsite italialaisesta taskuvarkaasta, joka huutaa heti iskunsa jälkeen hämäysmielessä: ”Ottakaa varas kiinni”! Lieneeköhän kuusamolaisessa ”fasisti-, rasisti- ja natsisyyttelyssä” hieman samaa lähtökohtaista ominaispiirrettä?

Pääosin perusteeton leimakirves ja lyömäase

Mielestäni on niin, että mikäli fasismi kiehtoo jollakin suunnalla niin tavattomasti, että siitä pitää toistuvasti elämöidä, olisi syytä aloittaa siihen tutustuminen yleispiirteisesti ensi alkuun vaikkapa Wikipedian kautta.

Siellä todetaan muun muassa seuraavaa: ”Fasismia on myös käytetty ja väärinkäytetty poliittisesti latautuneena iskusanana eri poliittisten suuntausten leimaamiseen.” Edelleen samaisesta tietolähteestä on poimittavissa tämäkin toteamus: ”Termin merkitystä on hämärtänyt entisestään se, että fasismin käsitettä käytetään usein lyömäaseena tai pilkkanimenä asioille, jotka eivät kuitenkaan ole fasistisia”.

”Fasismin tutkijan Tarmo Kunnaksen mukaan fasismi-sanaa käytetään politiikassa tarkoitushakuisesti ja harhaanjohtavasti esimerkiksi Euroopan oikeistopopulisteista...”, toteaa Wikipedia edelleen. Tässä muuten alkaa jo herätä epäilys siitä, että paikkakunnalla on harjoitettu internetlunttausta, sen verran pahasti eräät mielipidekirjoitukset muistuttavat hakusanoilla googlattuina kouluesimerkkejä puhtaasta pahantahtoisuudesta.

Kansankiihottamista ja vihailmaisua

Jos itseään pitää paikallishistorioitsijana ja puhtaana Jumalaa palvelevana pappina, niin sinänsä aika taidokasta, mutta siltikin kovin kornia on saada sovitetuksi samaan lauseeseen – mielipidevainoaminen, vihapuhe, kansallisrasistinen syyttely ja kiihottaminen poliittista kansanryhmää vastaan. No – pappi ja poliittinen pyöveli – sijaitsevat ainakin aakkosjärjestyssanastossa verraten lähellä toisiaan.

Julkisessa paikalliskeskustelussa on tullut kohtalaisen selväksi se, kuinka päivänpolitiikkaa harjoitetaan tällä hetkellä pahimmillaan selkeän noitavainonomaisesti. Tämä on ollut Jorma Kanaselta erittäin sattuva ja onnistunut vertaus, mille on olemassa myös vankat näytöt, esimerkit ja kiistaton arkitodellisuuspohja – jopa taukoamaton sellainen!

Tästä puolestaan päästään siihen, että noitavainotilanteen ollessa täälläkin täyttä totta ja ikään kuin niin sanotusti päällä, täytyy löytyä myös ainakin yksi noitavainooja tai peräti jopa useita noitavainoojia. Kun aikoinaan käytiin noituusoikeudenkäyntejä, olisi nyt korkea aika jatkaa siitä edelleen noitavaino-oikeuden jakamisella.

Lienee myös paikallaan, että uskonpuhdistuksen tunnuslauluksi nousseen Martti Lutherin sanoittaman ”Jumala ompi linnamme” -virren sanoitusta täsmennettäisiin, ajankohtaistettaisiin ja päivitettäisiin – ainakin paikallisesti – muotoon: ”Se vanha noitavainooja, kavala, kauhea, on kiivas, kiukkuinen ja julma, hirmuinen. Vain Herra hänet voittaa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat