joukamokortesalmi Tartun toimeen

Vihreillä kunnallishallinnon osaamisongelma

  • Perussuomalaisten kuusamolainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi tuomitsee vihreiden luottamustoimipinnauksen.
    Perussuomalaisten kuusamolainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi tuomitsee vihreiden luottamustoimipinnauksen.

 

Kuusamon vihreissä viime vaalikaudella tapahtunut sisäinen vallanvaihdos on johtanut tilanteeseen, missä puolueen paikallisella nykyjohdolla on ilmiselvä kunnallishallinnon käytäntöjen osaamisvaje – tai sitten vaihtoehtoisesti ymmärtämisongelma – pahimmassa tapauksessa molemmat.

Kun uusi kuntalaki astui voimaan viime vaalikauden loppupuolella ja kokonaisuudessa aivan alkaneen vaalikauden alussa, on sen sisältö kuitenkin ollut omaksuttavissa valmisteluaika mukaan lukien jo vuosia. Kuusamossa luottamushenkilöt on myös koulutettu uuden kuntalain suhteen, joten jotakin olisi pitänyt mennä niin sanotusti jakeluun.

Kuusamon vihreät ovat nyt lähteneet julkisesti häpäisemään itsensä kunnallishallinnon taitamattomuudellansa, mistä hallintohetteiköstä heitä eivät pelasta minkäänlaiset omintakeiset kaupunkistrategiakiemurtelutkaan.

Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuustokaudessa

Vihreiden virheellisen poliittisen muistin virkistämiseksi palautan mieliin uuden kuntalain 37 pykälän kuntastrategiaa koskevat määräykset kiteytettynä: ”Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuuston toimikaudessa ja se perustuu arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen.”

Kuntastrategian – Kuusamon tapauksessa siis kaupunkistrategian – päivittämisessä kaupungilla ei ole vaihtoehtoja. Se on yksiselitteisesti tehtävä vähintään kerran vaalikaudessa. Ja tähän uudistamistyöhön juuri vaalikauden alku on mitä parhain ajankohta.

Sillä, että kaupunkistrategia on viime vaalikauden alussa laadittaessa ulotettu kestämään aina vuoteen 2021 saakka, ei ole mitään tekemistä sen tarkastelun kanssa vähintään jokaisen vaalikauden aikana – tarpeen vaatiessa jopa useamminkin.

Vihreät valmistelutyössä vajaalukuisena

En kerta kaikkiaan käsitä, että mitä vihreiden paikallinen nokkamies kuvittelee voittavansa loputtomalla härkäpäisellä jankkaamisellaan itsestäänselvyyttä vastaan? Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta, vaan loputtomat luennot tilaisuudesta toiseen seuraavat toisiaan, samat näkökulmat vähintään kolmesta viiteen kertaan toistamalla asioista, joiden suhteen junat ovat jo menneet ja päätökset tehty eikä mitään ole enää tehtävissä. Hereillä pitäisi olla silloin, kun päätöksiä valmistellaan ja tehdään eikä jatkuvasti jälkijättöisesti.

Edelleenkään en voi edes kuvitella tilannetta, missä vaaleilla valitun toimielimen kädet olisivat etukäteen koko vaalikauden ajaksi sidottu edellisen toimielimen tekemillä kiveen hakatuilla päätöksillä ja linjauksilla. Mitä virkaa vaaleilla silloin olisi?

Maailma muuttuu sen verran nopeatempoisesti eikä tulevaa voida kaikilta osin ennustaa riittävän tarkasti, joten näiden realiteettienkin vuoksi pitkän tähtäimen kaupunkistrategiaa on pystyttävä hienosäätämään sujuvasti ja joustavasti aina tilanteen niin vaatiessa.

Tällä uppiniskaisella toimintatavallaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja on samalla viemässä päätösvallan pois omilta ryhmätovereiltaan, mikä on perin merkillistä sekin.

Pitäisiköhän Kuusamossa järjestää vihreiden valtuustoryhmälle kertausharjoitukset ja yksityis- tai tukiopetusta kunnallisesta päätöksenteosta?

On valitettavaa, että tällä hyödyttömällä vatkaamisella Kuusamon vihreät vain jarruttavat, hidastavat ja häiritsevät sekä terrorisoivat muun valtuuston toimintaa kaupunkistrategiamme hiomisessa huippukuntoon! Ryhmätyöskentelynomaisessa valmistelussa tarvitaan ryhmätyöskentelytaitoja – ei vain väkipakonomaista vastaan hangoittelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat