joukamokortesalmi Tartun toimeen

Koillissanomien ex-päätoimittaja taas PS -ihmisjahdissa

  • Kuntavaalikampanjointia käydään Kuusamossa Kortesalmen ympärillä
    Kuntavaalikampanjointia käydään Kuusamossa Kortesalmen ympärillä

 

Kuusamossa on totuttu jo vuosikaudet siihen, että kepu-hädän ollessa suurin, saapuu puoluekahlitun ”paikallislehden” ex-päätoimittaja Seppo Salminen pelastajana palstoille kuin ratsuväki nuoruusvuosieni aikaisissa lännenelokuvissa.

Niin tapahtui myös nyt, kun muuan Kortesalmi oli aloitellut kuntavaalikampanjaansa – siis vasta vetäissyt pieniä piirtoja pähkäiltäviksi. Tämä paikallissovellutus YYA -sopimuksesta toimii näköjään yhtä takuuvarmasti kuin junan vessa.

Salminen on kaivanut Kolumniinsa, otsikolla ”Kuntavaali kuumentaa kevättä”, tarkoitushakuiset poiminnat Kuusamon kaupungin tilinpäätöksistä. Kun näitä hänen esittämiä lukuja hieman ryhmitellään selkeiksi kokonaisuuksiksi, päästään täysin päinvastaiseen tulokseen, mitä hän yrittää epätoivon vimmalla – ilmeisesti kepu-todistella.

Kunnallisessa päätöksenteossa valtuustokaudet ovat selviä vedenjakajia. Ne eroavat toisistaan siinä, että poliittiset voimasuhteet ovat useimmiten eri vaalikausilla toisistaan poikkeavia. Näin on asianlaita ollut myös Kuusamossa. Meillä on siis mennyt sekä kepu-kehnosti että Perus-hyvin.

Kunnallisesta kepu-tappiotilasta Perus-positiiviseksi

Kuusamon kaupunginvaltuustossa ei ollut ainoatakaan PS -edustajaa vaalikaudella 2009-2012. Tällöin Kuusamon kaupunki teki peräti kolmena vuonna tappiollisen tilinpäätöksen, jolloin koko valtuustokauden yhteenlasketut alijäämät, yhden vuoden vain reilun sadantuhannen positiivinen tulos huomioon ottaen, oli yli -2.3 miljoonaa euroa pakkasella.

Kun sitten Kuusamon kansa vuoden 2012 kunnallisvaaleissa antoi Perussuomalaisille vahvan valtakirjan, on vain 5 PS -valtuutetun voimin ja hartiavoimin töitä paiskimalla, saatu selvä talouskäänne aikaiseksi siten, että kuluvan kauden yhteenlasketut tulokset näyttävät yli 7 miljoonan euron tulosta. Jopa siten, että mitä ilmeisimmin vaalikauden aikana jokaisena vuotena on tehty positiivinen tulos.

Nämä Salmisen esiin kaivamat luvut osoittavat kiistatta sen, että Perussuomalaiset ovat puhuneet aivan oikein asiasta. Juuri näistä luvuista jopa sokea Reettakin näkee aukottomasti sen, kuinka käänteentekevä vaikutus PS:n voimalla on ollut erityisesti Kuusamon kuntataloudelle.

Tästä päästään sujuvasti siihen johtopäätökseen, että antamalla vielä toiset 5 uutta valtuustopaikkaa Perussuomalaisille, voidaan jo Kuusamon työpaikka- ja väestökehityskin saattaa oikeille urille. Tämä kaikki on kansan käsissä huhtikuun kuntavaaleissa.

PS pelasti kyläkoulutkin

Mitä sitten tulee kyläkouluteurastuksiin Kuusamossa, niin siinäkin trendi on selvä. Ilman PS -valtuustoturvaa 2000 -luvulla on lakkautettu paikkakunnalla kaikkiaan 11 kyläkoulua: Poussu, Visala, Takkusalmi, Kero, Vuotunki, Heikkilä, Rukajärvi, Salminen, Maanselkä, Vasaraperä ja Kuolio.

Tappotahti on ollut keskimäärin 1 kyläkoulu vuodessa. Hupaisa anekdootti tässä on se, että kepu-lopetettujen listalla oli aikanaan myös Salminen!

Tämä edellä lueteltu lista ei ole sitten mitenkään edes minun rajaamani, vaan se kuuluu kaupungin itsensä laatimaan tausta-aineistoon. Mitä sitten on kyläkoulurintamalla tapahtunut Kuolion koulun lakkauttamisen jälkeen, mikä oli viime vaalikauden aikaisen valtuuston viimetöitä, missä kepulla oli 3 valtuutettua enemmän kuin nyt, jolloin elettiin syvää kepu-ylivallan taantumusaikaa.

Totuus on se, että tällä vaalikaudella kyläkoulujen lakkauttaminen on pysähtynyt ja pysäytetty kuin seinään. Ilman PS:n voiman kasvun kepu-pelkoa, meillä olisi lakaistu laudalta 3-4 kyläkoulua lisää tämän valtuuston aikana. Niiden nimetkin ovat tiedossa. Ei se olisi ainakaan suunnitelmien puutteeseen kaatunut.

Perussuomalaisten valtuustovoima ja tahtotila viimeisten kyläkoulujen säilyttämisen puolesta on ollut niin vahva, että jo se itsessään on estänyt lakkautussuunnitelmien muovailemisen päätösesityksiksi.

Ja toinen totuus on sekin, että monta kyläkoulua olisi saatu pelastettua jo takavuosina, jos ei olisi sorruttu kepun kyläpolitikointiin, minkä läpi ei ole kyetty katsomaan kokonaisuutta. Siinä on samalla poltettu myös mittavat määrät veronmaksajavaroja hetkellisiin korjausinvestointeihin aivan vääriin paikkoihin.

On erinomaista, että Kortesalmen kuntavaalikampanja sekä osuu, että upottaa. Kunnalliskonsensus tässä tilanteessa olisikin paikkakunnan kehityksen pahin jarru ja tulppa. Ja se tulppahan juuri piti irrottaa, mikäli olen oikein asian ymmärtänyt!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat