joukamokortesalmi Tartun toimeen

Kuusamon kunnalliset satutunnit

  • Joukamo Kortesalmi puhumassa Kuusamon kaupunginvaltuuston kokouksessa PS-ryhmäpuheenvuoroa
    Joukamo Kortesalmi puhumassa Kuusamon kaupunginvaltuuston kokouksessa PS-ryhmäpuheenvuoroa

Kehitys lähtee aina kyseenalaistamisesta ja kritiikistä. Mitään ei pidä ottaa vastaan itsestäänselvyytenä. Eteenpäin menon perusedellytys on myös se, että vallitseva tilanne pystytään analysoimaan kokonaisuutena, niin meille mukavina asioina kuin epämiellyttävinä yksityiskohtinakin.

Kaiken päätöksenteon perustana pitäisi olla tarkat, yksityiskohtaiset ja kaunistelemattomat tiedot todellisuudesta. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku – paitsi nykyisessä kepu-Kuusamossa!

Olen valitettavasti joutunut rasittamaan itseäni viime aikoina aivan liian monessa tilaisuudessa, joissa on päättäjille esitelty valikoituja osatotuuksia, tarkoitushakuisia otantoja erinäisistä kehityskuluista sekä kaikkinaista tilastokikkailua aivan liian suppealla aikajanatarkastelulla.

Ketä tämä palvelee ja kenen etua? Ei ainakaan kuntalaisen ja veronmaksajan. Yhteisiä asioita hoidettaessa tarkastelunäkökulman pitäisi olla aina ja kaikissa tilanteissa korkeamman moraalin alla kuin yksityistalouksissa.

Lasketaanko meille luikuria?

Otetaanpa aivan kuvitteellinen esimerkki. Meille kerrotaan, että Kuusamoon on syntynyt vuoden aikana niin ja niin monta uutta yritystä. Jos luku on suuri, niin sehän on hieno asia, vai onko? Jos samassa yhteydessä ei mainita tai muisteta lopettaneiden tai konkurssiin menneiden yritysten määrää.  Nettotulos pitäisi tässäkin yhteydessä olla se, mikä on ratkaisevaa.

Toinen, aivan hihasta tietystikin vedetty esimerkki voisi olla vaikkapa väestö-, syntyvyys- tai koululaistilastojen esittely nyppimismenetelmällä, jossa on valikoitu mukaan meille mukavan mieluisat vuosiparit. Täytyy vain ihmetellä, että uskovatko edes umpi-kepulaisimmatkaan tällaista hirmuhallintoharhautusta?

Ei voi olla jatkuvasti niin, että kaupungin ”virallinen” tiedotus ja valmistelu luottamushenkilöille, kertoo vain kolikon toisen – myönteisen – puolen ja valtuutettu Kortesalmi joutuu kerta toisensa perään selvittämään kokonaisuuden kannalta olennaisen ja välttämättömän sekä epämiellyttävän, myös kielteisen, käytännön tosiasian.

Harjoitteluaikaa on ollut jo sata vuotta!

Lähdeaineistoon pitäisi aina voida luottaa. Voidaanko sitä enää tehdä, jos ja kun kaikki lähtö”tietokin” on vain kepu-tarkoituksenmukaistettua, jää enemmän kuin epäselväksi.

Peräänkuulutan edelleenkin sitä, että kaiken taustatiedon pitää olla kokonaisuskottavaa.  Se on myös tarjottava jokaiselle valtuustoryhmälle tasapuolisesti, eikä niin, kuten täällä on ollut kepu-maantapana, että asiat selvitetään auliisti yhdelle ryhmälle ja muut saavat tiedonmurusia lähinnä tiputtelemalla.

Tulevissa kuntavaaleissa Koillismaan kansan on äänestettävä kumoon nyt vallitseva paikallispoliittinen pikkukikkailupäätöksenteko. Toista satavuotiskautta Kuusamo ei enää kestä yhden puolueen kunnallisdiktatuuria!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat